28 Haziran 2010 Pazartesi

Olgun Kadınlar

Gençliğin bir yandan yüceltildiği, bir yandan da yerin dibine sokulduğu bir ülkede genç bir kadın olmak insanı tarifsiz bir ikilemin içine sokuyor. Kimi zaman erkekler tarafından aşağılanmak, ciddiye alınmamak gibi sorunlar yaşıyorum. Bazenleri de sadece güzelliğim, yani gençliğim övülüyor. Peki olgun kadınlar, onlar ne durumda?

Balzac'a kulak verelim bu sefer.


Nüfuzlu kadınlar daha çok yaşlı kadınlardır; size ailelerin yakınlık derecelerini, sırlarını, amaca çabuk götürecek yolları öğretirler; ayrıca size içten bağlı kalırlar; eğer pek sofu değillerse, koruyuculuk zevki onlarda bir çeşit aşk anlamını taşır; çok faydaları dokunacaktır size, erdemlerinizi överler, sizi toplumda aranan biri haline getirirler. Genç kadınlardan kaçın! Bunu söylerken en ufak bir çıkar duygusuyla hareket ettiğimi sanmayın. Elli yaşındaki kadın sizin için her şeyi yapar, yirmi yaşındaki ise hiçbir şey; biri sizden bütün hayatınızı isteyecektir, öteki ise arada vereceğiniz birkaç dakika ile, göstereceğiniz bir iki incelik ile yetinecektir. Ciddiye almayın genç kadınları, hep şakalaşın onlarla, ciddi bir yönleri yoktur onların. Genç kadınlar, bencildirler dostum, basittirler; gerçek bir dostluk bulamazsınız onlarda; kendilerinden başka kimseyi düşündükleri yoktur, en ufak bir başarıları uğruna sizi harcaya-bilmeleri işten bile değildir.


Eh tabi bu kadarla da kalmamış Balzac. Son olarak şunları da eklemiş.

Üç aşağı beş yukarı hepsi de yapmacıklı, alaycı, kendini beğenmiş, hoppa, müsrif olan genç kadınlardan sakınmanızı, nüfuz sahibi kadınlara, teyzem gibi akıllı uslu, size yararı dokunacak, sizi alçakça yapılmış suçlamalara karşı koruyacak, sizin söyleyemeyeceğiniz sözleri sizin adınıza söyleyebilecek yaşlı ve azametli dullarla ahbaplık etmenizi başka ne gibi bir sebeple söylemiş olabilirim ki?


Siz ne düşünüyorsunuz, olgun kadınlar mı yoksa genç kadınlar mı daha tercih edilir? Benim görüşüm belli Balzac fena halde saçmalıyor.

5 yorum:

  1. bir erkek olarak oyumu kesin ve net bir şekilde olgun kadınlardan yana kullanıyorum..

    YanıtlaSil
  2. Aslında genç veya yaşlı kadın derken kasttettiğimiz yaş grubu önemli. Ben genç ve yaşlıdan 20-30 yaş arası ile 35-45 yaş arasını anlıyorum. Ona göre yorumlayacağım.


    Balzac'ın görüşlerinin ne kadarda yaşadıklarının şekillenmesi olduğu radikalliğinden belli. Bu kadar keskin sınırlarla, hiç bir genç kadını ayrı tutmamakla yaptığı hatanın kendi de farkında ama bir kere sevmiş yaşlıları.


    Bence her insan kendine uygun bir eş bulmada sonsuz sorun yaşar. Çünkü aynı kutuplar birbirini iter. Bu doğada böyledir, insan doğasında da.


    Adı geçen yazarın genç kadınlar hakkında söylediklerinin yüzde 50sine katılıyorum açıkçası. Neden derseniz, ben şimdiye kadar o bahsettiğim yüzde 50nin dışında kız görmedim. Geri kalan yüzde50 yide var diye bırakıyorum. Yani ben görmedim diye öyle kızlar yok demiyorum Balzac gibi.


    Çok nadirdir, yaşıtım bir kızla oturup, ciddi konular üzerinde fikir alışverişi yaptığım. Çünkü o ciddiyeti kaldıramıyorlar. Zaten ailelerinin üzerilerine titremeleriyle asosyalleşen tipler üniye gelince ya tam asosyalleşiyorlar ya da tam tersi felaket sosyal oluyorlar. İkiside kötü. Benim iki gruptanda arkadaşlarım var, ve emin olun ben inanıyorum ki bunun ortası kadınlarda var.


    Dolayısı ile genç kızlar ve yaşlı kadınlar birbirlerinin önceki ve sonraki hali. Bana ne zaman sorarsanız sorun size hep aynı şeyi söyleyeceğim;
    “Genç bir kadının sahiplenme isteğini,şehvetini,heyecanını,asiliğini ; yaşlı kadının olgunluğuna,tutarlığına değişmem.Çünkü bende gencim ve isyanım tek kişilik değil.”

    YanıtlaSil
  3. bence anlatmak istediğin biraz egosunu doyurmuş bir kadın ile henüz daha egolarını tatmin edemeiş bir kişilik anlatılmış.gençlerde bu durumun ise tehlikeli olabiliceği gayet açık...

    YanıtlaSil
  4. Bencildirler ve sadece kendilerini dusunurler kismina kesinlikle katiliyorum.

    YanıtlaSil